Eczeem bij baby's en de preventie ervan

Als ouder kan je je zorgen maken als de huid van je kindje onder de rode vlekjes zit. Het kan helpen om te weten dat veel baby'tjes er last van hebben en dat het met tijd weggaat. Als je baby eczeem heeft, vraag je je wellicht af wat het precies is, wat het veroorzaakt en wat je er ertegen kan doen. Lees verder om dit alles en nog veel meer te weten te komen!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Wat is baby eczeem?

Hoewel het op elke leeftijd kan voorkomen, is eczeem een huidaandoening die vooral bij kinderen vaak vastgesteld wordt – ongeveer 10% van alle kinderen krijgt het. Het is geen besmettelijke aandoening.

Eczeem duikt vaak op eens je kindje 1 maand oud is. Bij de meeste kinderen verdwijnt het eens ze 2 of 3 jaar zijn.

Het is niet duidelijk waarom de aandoening bij sommige mensen voorkomt en bij anderen niet. Je kindje kan daarentegen wel gevoeliger zijn voor eczeem als bepaalde aandoeningen, zoals hooikoorts, astma, voedselallergieën of milieu-allergieën vaak voorkomen in de familie. Ongeveer de helft van de kinderen die eczeem heeft gehad, ontwikkelt later hooikoorts of astma.

Wat veroorzaakt eczeem bij baby's?

Het is onduidelijk waarom sommige mensen eczeem hebben en anderen niet, hoewel erfelijkheid wel een rol speelt. Ook allergieën worden vaak gerelateerd aan eczeem. 

Er zijn ook irriterende stoffen die meer invloed hebben op sommige mensen dan op anderen. Wanneer de huid in contact komt met een irriterende stof wordt de huid rood en ontstoken.

Hieronder vind je enkele zaken waar je kindje gevoelig aan kan zijn:

  • Contact met bepaalde zepen, detergenten en parfums

  • Een zwetende, plakkende huid hebben

  • Blootgesteld worden aan droge winterlucht

  • Contact met ruwe stoffen, zoals wol

  • Contact met huisstofmijt

Eczeem herkennen op het gezicht en het lichaam van je baby

Als je baby eczeem heeft, zal zijn huid droog en schilferig zijn en kunnen er ook rode vlekjes op zijn huid voorkomen. Deze aandoening start meestal op het gezicht, en vooral op de wangetjes, het voorhoofd of de hoofdhuid.  In veel gevallen gaat de uitslag weg op het gezicht voordat het op andere lichaamsdelen voorkomt, zoals de binnenkant van de ellebogen en de achterkant van de knieën.

De uitslag die veroorzaakt wordt door eczeem kan klein en onopvallend zijn, maar kan ook erg jeuken, waardoor je baby mogelijks heel onrustig wordt. Als dit het geval is bij jouw kleintje, raden we je aan om dit te bespreken met je dokter.

Weet ook dat eczeem op het hoofdje van je baby kan lijken op seborroïsch eczeem, een andere huidaandoening waar baby's soms last van hebben. Je dokter zal de juiste diagnose kunnen stellen.

Twee soorten eczeem die je baby kan hebben: constitutioneel eczeem en contacteczeem

Constitutioneel eczeem is het type eczeem dat erfelijk is. Voedselallergieën, hooikoorts en milieu-allergieën kunnen verband houden met opflakkeringen van constitutioneel eczeem.

Contacteczeem komt voor wanneer een irriterende stof of allergeen in contact komt met je baby's huid, waardoor er een allergische reactie in de vorm van uitslag optreedt.

Wanneer moet je je dokter raadplegen?

Het is een goed idee om je dokter een bezoekje te brengen als je denkt dat je kleintje last heeft van eczeem, zodat je dokter de juiste diagnose kan stellen en de gepaste behandeling kan aanraden als dit nodig is.

Als het eczeem van je baby ernstig is, en het paars, korstig of schilferig uitziet of als het blaren heeft, kan je dokter je een voorschrift geven voor een kalmerende zalf of crème.

Als je baby milde eczeem heeft, zou het kunnen dat je dokter geen behandeling voorschrijft en dat hij aanraadt om af te wachten of het vanzelf wegtrekt of niet. 

Hoe kan je terugkerende eczeem bij je baby voorkomen?

Volg altijd het advies van je dokter wat betreft de behandeling van je baby's eczeem. Je dokter kan de volgende stappen voorstellen om te voorkomen dat het terugkomt of erger wordt. 

  • Was je baby niet meer dan 3 keer per week

  • Zorg ervoor dat het niet langer dan 15 minuten duurt om je kindje te wassen

  • Gebruik enkel milde, ongeparfumeerde zeep

  • Hydrateer de huid van je baby na het wassen met een geurvrije crème, een zalf zoals vaseline of een product dat je dokter voorschreef.

  • Hydrateer de huid van je kindje minstens tweemaal per dag, bijvoorbeeld wanneer je de luier van je kindje verschoont.

  • Was de kleding van je kindje met een mild, geurvrij wasmiddel.

  • Doe hem zachte kleertjes aan. Vermijd wol of andere ruwe, geweven stoffen.

  • Om de huid van je kindje te beschermen, hou je best zijn nagels kort zodat hij zichzelf niet kan krabben. Je kan hem ook anti-krabwantjes aantrekken voordat hij gaat slapen om het krabben te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Verzacht het eczeem door:

  • je baby niet meer dan 3 keer per week te wassen en milde, geurvrije zeep te gebruiken
  • de huid van je baby na het wassen te hydrateren met een geurvrije crème, een zalf zoals vaseline of een product dat je dokter voorschreef
  • hem zachte kleertjes aan te trekken. Vermijd wol of andere ruwe, geweven stoffen.

Beheer Cookies