Hoe bouw je een goede bedtijdroutine op met je baby?
Jij hebt een bedtijdroutine, maar wist je dat je kleintje er ook één nodig heeft? Lees hier waarom!
Je baby went eraan om te slapen waar je hem ook neerlegt. Of dat nu in een wieg is of in bed met jou.
Als hij of zij in je armen of in je bed in slaap valt, dan zal je baby verwachten dat hij of zij daar de hele nacht door en elke nacht blijft slapen. Baby's houden van consequentheid! Als je wilt dat je kleintje in een eigen bed slaapt, leg hem of haar daar dan nog wakker neer.
Waarom ontwikkel je een routine?
Je baby gaat elke 2 tot 3 uur door een lichte slaap heen, maar moet leren hoe hij of zij zelf terug kan vallen in een diepe slaap.
Rituelen zijn een cruciaal onderdeel van het slaapschema van je baby. Ze kunnen hem helpen in slaap te vallen, zodat hij of zij ook gedurende de nacht opnieuw zelf in slaap kan vallen.
Wat is een routine eigenlijk?
Jullie bedtijdroutine kan een knuffel zijn in een speciale stoel, een liedje of lekker nestelen met een speciaal dekentje. Zodra je baby een eigen stijl vindt om zichzelf in slaap te sussen, zullen jullie allebei beter slapen.
Hoe moeilijk het ook lijkt, blijf in bed in plaats van er bij het eerste geluidje uit te springen. Zo geef je hem of haar de tijd om zelf weer in slaap te vallen.
Hoe bouw je een goede bedtijdroutine op met je baby?
Slaaptraining is een van de moeilijkste fases voor je baby. Er komen allerlei ingewikkelde vaardigheden bij kijken.
Je baby moet zichzelf leren troosten
Zonder hulp in slaap vallen
Leren niet bang te zijn voor de tijdelijke, nachtelijke scheiding
De kwestie op de juiste manier aanpakken en je goed voorbereiden is de sleutel voor succesvolle nachten.
Hoe begin je?
De eerste stap voor een kalm en rustig bedtijdritueel is weten welke voorwerpen en gewoonten je baby kalmeren.
Heeft je baby lievelingsmuziek, een speciaal deken of een interessante mobiel die een kalmerend effect hebben?
Hoort hij of zij graag stemmen bij het indutten?
Is een stille en rustige stemming misschien beter?
Organiseer alles goed en bepaal een structuur die begint met een badje, overgaat in ontspanning en voeding en waarbij je tot slot je baby in z'n bedje legt als hij of zij nog wakker is. Moedig je kindje aan zelf in slaap te vallen. Die vaardigheid is nodig om de nacht alleen door te kunnen brengen.
Geef tijd en ruimte. Elk kind ontwikkelt een eigen manier om zichzelf te sussen. Ook een tijdje huilen kan daar deel van uitmaken.
Probeer de drang te weerstaan om bij het eerste gejammer meteen uit bed te springen en hem of haar te hulp te schieten. Anders leer je alleen maar dat hij of zij jouw hulp nodig heeft om weer te gaan slapen en wordt het alleen leren weer wat lastiger.
4 tips om bedtijd makkelijk te maken
Het slaappatroon van je baby ontrafelen valt niet mee. Zijn of haar slaapritme is nogal onvoorspelbaar!
Over het algemeen slapen pasgeboren baby's 16 uur of meer per dag. In korte periodes van een paar uur per keer. Als een kind drie maanden oud is, slaapt het 's nachts misschien al 5 uur achter elkaar. Wanneer het 6 maanden is, kan het zelfs al 9 tot 12 uur ononderbroken in dromenland zijn.
Maar: geen enkele baby slaapt altijd volgens het boekje! Een goede nachtrust voor jullie beiden begint bij een goede bedtijd. Dat kan met deze 4 slaapoplossingen.
1. Hou je baby bezig
Een goedgevulde dag zorgt voor een rustige bedtijd. Maak bijvoorbeeld een wandeling met de kinderwagen. Even samen naar buiten stimuleert je pasgeboren baby en jij blijft fit in je hoofd.
2. Een dutje versus nachtrust
Leer je baby wat dagritme is door al vroeg onderscheid te maken tussen dutjes en bedtijd. Zo begrijpt je kind dat de dag er is om te spelen en de nacht om te slapen. Doe de gordijnen een beetje open om wat licht door te laten wanneer je je pasgeboren baby in zijn of haar wiegje legt om een dutje te doen. Maak je niet teveel zorgen als je niet superstil bent bij je slapende baby. De tijd voor het dutje is ook de tijd waarop jij wat dingen kunt afmaken.
3. Zorg voor de juiste stemming
Een rustige babykamer tovert een drukke baby om in een slapende baby. Zorg dus dat de kamer donker is en een comfortabele temperatuur heeft. Een nieuwe luier is ook altijd een goed idee.
4. Heroverweeg je routine
Je vindt het misschien prettig om na een drukke dag te ontspannen met een televisieprogramma, maar je baby heeft het liever stil en rustig tijdens de laatste voeding.
Help rust creëren via een ontspannend bedtijdritueel.
Je kleintje een bad geven, voorlezen en een favoriet slaapliedje zingen zijn allemaal geweldige activiteiten om toe te voegen aan je routine. Let er wel op dat je deze activiteiten elke avond in dezelfde volgorde doet.
Aan het eind van je routine dim je de lichten. Je legt je baby in het wiegje terwijl hij of zij slaperig maar nog wakker is. Zo leert je kleintje uit zichzelf in slaap vallen.
Het is belangrijk dat je je baby elke avond op dezelfde tijd naar bed brengt.
Slapen en een goed, gezond bedtijdritueel zijn cruciaal van bij de start. Heel wat artikels gaan precies daarom over dat ene thema:
Word Pampers lid en krijg