Hoe ga je om met de verschillende slaapfases van je baby?
Hoe komt het dat je baby zo vaak wakker wordt?
Op deze leeftijd verloopt de overgang van een lichte (actieve, met dromen gevulde) slaap naar een diepe slaap nog niet vlot. Daarom bewegen baby's 's nachts vaak en maken ze geluidjes. Ze zijn namelijk half wakker als ze van de ene naar de andere fase gaan. Let er dus op of je kleintje wel helemaal wakker is en je echt nodig heeft voordat je 's nachts uit bed springt om naar hem of haar toe te gaan.
Vaak wakker worden
Je associeert slaap misschien met stilte en rust, maar je kleintje ervaart de nacht nogal anders dan jij. Jonge baby's worden van nature om de paar uur wakker om verschillende redenen.
Honger is de duidelijkste reden, maar niet altijd de oorzaak.
Op deze jonge leeftijd moet je baby nog de vaardigheid ontwikkelen om soepeltjes over te gaan van lichte naar diepe slaap.
In tegenstelling tot oudere kinderen en volwassenen, verkeert hij of zij voor het grootste gedeelte van de slaaptijd in een lichte, actieve, met dromen gevulde slaap. Veel bewegingen, kleine geluidjes, huien en zelfs de ogen open- en dichtdoen, het is allemaal daaraan te wijten.
Het lijkt soms alsof je baby wakker is, terwijl hij of zij eigenlijk net op het punt staat een diepere slaapfase in te gaan. Veel ouders springen meteen uit bed als hun baby ook maar het kleinste geluidje maakt.
Wacht tot je zeker weet dat je baby echt wakker is en aandacht nodig heeft. Want als jij ingrijpt, wordt je baby helemaal wakker. Terwijl hij of zij anders misschien vanzelf in een diepere slaap was beland.
6 dingen om wel en niet doen
1. Onderzoek altijd eerst of je peuter je echt nodig heeft. Hij of zij moet de overgang tussen slaapfases zelf leren maken.
2. Als je kind wakker wordt na een goede nachtrust, haal het dan niet uit bed zodra het de ogen opent.
3. Laat hem of haar eraan wennen even te spelen en in het wiegje te liggen.
4. Als je 's nachts wel bij je baby moet gaan kijken, hou je bezoekjes dan zo rustig mogelijk.
5. Als je zeker weet dat je kleintje geen voeding nodig heeft en zijn of haar luier niet verschoond hoeft te worden, pak je baby dan niet op.
6. Probeer hem of haar in slaap te sussen door over het bolletje te aaien of zachtjes tegen te fluisteren en weer alleen te laten zodra hij of zij weer stil is.
Slapen en een goed, gezond bedtijdritueel zijn cruciaal van bij de start. Heel wat artikels gaan precies daarom over dat ene thema:
Word Pampers lid en krijg