Introductie van vaste voeding voor je baby
Je baby doet het al maandenlang uitstekend met alleen moedermelk of flesvoeding op het menu. Nu hij groter wordt, heb je waarschijnlijk een aantal vragen: Wanneer kan mijn baby het beste beginnen met het eten van vaste voeding? Wat is de beste manier om deze te introduceren? Welke zijn de beste eerste voedingsmiddelen om te geven? Lees verder om alles te weten te komen over het introduceren van vaste voeding en hoe je deze nieuwe en spannende periode in de ontwikkeling van je baby doorstaat.
Is je baby klaar voor vaste voeding?
Borstmelk of flesvoeding is tijdens het eerste jaar het belangrijkste en meest consistente bestanddeel in het dieet van je baby. Maar als hij zo'n zes maanden oud is, is je kleintje klaar om naast moedermelk of flesvoeding vaste voeding te eten.
Het is het beste dat deze eerste vaste voeding een textuur heeft die op die van moedermelk of flesvoeding lijkt. Dit geeft je baby de kans om eraan te wennen. Daarom zijn babygranen of puree met één ingrediënt goede keuzes, omdat ze net iets dikker dan moedermelk of flesvoeding zijn.
Om de overgang van moedermelk of flesvoeding naar vaste voeding te vergemakkelijken, begin je met je baby wat moedermelk of flesvoeding te geven. Daarna een kleine lepel of twee van de babygranen of puree en dan terug moedermelk of flesvoeding. Na verloop van tijd zal hij merken dat deze nieuwe vaste voeding net zo lekker is als de melk die hij tot dan toe kreeg. En dan kan je de hoeveelheid vaste voeding die je hem geeft beetje bij beetje verhogen.
Als je baby de granen en puree gewoon is, kan je hem voeding met grotere stukken beginnen te geven. Zo werk je toe naar tafelvoeding en fingerfood, die je in kleine stukjes hebt gesneden zodat hij die gemakkelijk kan vastnemen en eten.
Als je niet zeker weet wanneer je met vaste voeding moet beginnen, is de controle op vier maanden een goede gelegenheid om het de dokter te vragen. De dokter kan je voorstellen om te letten op deze tekenen dat je baby klaar is om met vaste voeding te beginnen:
Je baby heeft zijn geboortegewicht verdubbeld en weegt minstens zes kilo. Dit is meestal het geval als hij rond de vier maanden oud is.
Hij steekt zijn tong niet uit als je hem met een lepel probeert te voeden. Je baby heeft deze tongreflex waarschijnlijk tot hij vier of vijf maanden oud is.
Hij houdt alleen zijn hoofdje recht en zit met wat steun gemakkelijk rechtop
Je baby volgt eten met zijn ogen en maakt mondbewegingen wanneer hij anderen ziet eten.
Met welke vaste voeding moet je beginnen?
Gewoonlijk zijn babygranen de eerste voeding die baby's krijgen, gevolgd door groenten puree, fruit en daarna vlees. Er is echter geen medisch bewijs dat suggereert dat het voordelig is om bij het introduceren van nieuwe voeding een bepaalde volgorde te respecteren, of dat bepaalde voeding eerst moet worden gegeven. Het is dus aan jou.
Misschien wil je dit navragen bij de dokter van je baby. Die kan voorstellen om eerst groenten en dan fruit te geven of kan ander advies geven.
Hier is de vaste voeding die je aan je baby kunt voorstellen:
Babygranen. Met ijzer verrijkte granen van een en dezelfde soort, zoals haver, gerst of rijst, zijn goede opties om mee te beginnen en veel baby's genieten ervan. Vermijd wel om alleen rijstgranen te geven, want daardoor kan je baby te veel arseen krijgen. Ga voor voorgemengde babygranen uit een potje of meng de droge soorten met een beetje moedermelk, flesvoeding of water. Begin met je baby een of twee theelepels granen te geven. Naarmate de dagen voorbijgaan en je ziet dat hij ze lekker vindt, kan je de consistentie dikker maken en hem meer geven.
Gepureerde groenten, fruit en vlees. Je kunt ook beginnen met een gepureerde groente, gepureerd of geplet fruit zoals een banaan of zelfs ongezoete appelmoes. Probeer ook gepureerd vlees, wat goed kan zijn voor het dieet van een baby omdat het veel zink en ijzer bevat. Voedingsstoffen die baby's op 6 maanden nodig hebben.
Fingerfood. Rond de tijd dat je baby leert zelfstandig rechtop te zitten, wat vaak rond de leeftijd van acht maanden is, kan je fingerfood introduceren. Dit is tafelvoeding die je in kleine stukjes hebt gesneden en die hij gemakkelijk kan vastnemen. Bied hem voeding aan die zacht en gemakkelijk in te slikken is (vermijd voeding die verstikkingsgevaar inhoudt) zoals stukjes gekookte zoete aardappelen, gekookte sperziebonen, in blokjes gesneden vlees, blokjes brood, gesneden banaan, pasta, roerei of crackers. Vermijd voeding die moet worden gekauwd.
Zelfgemaakte babyvoeding. Een alternatief voor het in de winkel kopen van babyvoeding is het thuis maken van je eigen babyvoeding. Een babyfoodmaker, blender of keukenrobot (of soms gewoon een vork) is alles wat je nodig hebt om eten te maken met de juiste consistentie voor de behoeften van je baby. Gepureerd wanneer hij begint en met grotere stukken in de latere maanden. Voeg geen zout of kruiden toe aan de voeding die je klaarmaakt. Houd er rekening mee dat zelfgemaakte babyvoeding sneller bederft dan in de winkel gekochte babyvoeding, dus bewaar restjes niet te lang in je koelkast. Overweeg in plaats daarvan om extra porties in te vriezen.
Word Pampers lid en krijg