5 tips om je kleintje(s) voor te bereiden op veranderingen na de quarantaine
Na het grootste deel van je dagen thuis hebt doorgebracht, is je kleintje waarschijnlijk gewend om je altijd dichtbij te hebben. Of je nu terug gaat werken, je kleintje(s) opnieuw aan de opvang toevertrouwt of gewoon samen minder tijd doorbrengt dan de afgelopen weken, deze verandering kan moeilijk zijn voor jullie beiden. Geen paniek! Met onze tips helpen we je deze overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.
1. Las een overgangsmoment in
Je kan je kleintje voorbereiden op dit post-quarantaine moment door bv. een aanpassingsperiode in te lassen als je die mogelijkheid hebt. Als je de eerste dagen bij je kind kan blijven (eerst een paar uur, daarna steeds minder), dan kan hij/zij zich geleidelijk aan aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. Als de situatie het toelaat, kan je als ouder elkaar afwisselen om op je kindje te passen. Natuurlijk is dit een ideaal scenario en is het niet voor alle huishoudens weggelegd als jullie beiden verplichtingen hebben.
2. Rituelen terugbrengen
Je hele schema is de afgelopen weken waarschijnlijk op zijn kop gezet en je bent misschien flexibeler geworden over rituelen met je baby. Zo kunnen de etenstijden van je kleintje in de afgelopen weken zijn aangepast. Echter in de crèche of opvang worden vaak op vaste tijdstippen gegeten. Informeer je bij je opvang naar hun eetschema en probeer hier rekening mee te houden. Ook kan je informeren naar de rest van de dagactiviteiten zoals dutjes, opstaan, wandelingen/beweging, ontspanning,... zodat je samen met je kleintje hier naar toe kan werken.
3. Beperk andere grote veranderingen thuis
Het verlaten van de familie cocon is al een belangrijke verandering voor je kind. Andere veranderingen kunnen stress veroorzaken. Je vermijdt in deze periode dus best renovaties of grote karweien in huis. Het is bovendien ook geen goed moment om je kind te verhuizen naar een groot bed of de fopspeen te verwijderen, als je denkt dat hij/zij er nog niet helemaal klaar voor is.
4. Probeer stress in te perken
Zelfs als je kind nog heel klein is, begrijpt hij wat je zegt en voelt hij je emoties. Het is dus belangrijk dat je probeert je eigen angst niet door te geven aan je kind. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want je stelt je wellicht duizend vragen. Maar vergeet niet dat deze scheiding ook gunstig is voor je kind. Het zorgt voor een verdere ontwikkeling van zijn autonomie.
5. Leg duidelijk de situatie uit
Nu je je kindje elke ochtend terug aan de crèche zal afzetten is het belangrijk om je kleintje duidelijk te maken dat je weg bent, maar ook zeker dat je terugkomt! Dit is voor het kind belangrijk dat hij weet dat mama en papa er niet zijn. Natuurlijk is de kans op traantjes groot bij het afscheid, beschouw dit maar als een teken van liefde. Trek genoeg tijd uit voor een rustig afscheid. Ook een vast afscheid routine kan helpen bij het kanaliseren van die traantjes. En als die echt blijven komen, dan zullen de kinderverzorgers zich wel over hem/haar ontfermen. Hou er rekening mee dat je baby uniek is en jij ook. Wees dus niet bang om naar elkaar te luisteren en geef jezelf - eigenlijk jullie beiden - de tijd om je aan te passen aan deze nieuwe situatie.
Ontdek meer over Mama Hoekje
Word Pampers lid en krijg