7 tips tegen slaaptekort tijdens je zwangerschap
Voor sommige zwangere vrouwen is een goede nachtrust gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Een groeiende buik, een actieve baby en hormonale veranderingen kunnen het moeilijk maken om in slaap te vallen en door te slapen. Lees hier de veelvoorkomende oorzaken van slaaptekort tijdens de zwangerschap en ook wat je ertegen kunt doen.
Draaien en woelen
Een van de meest voorkomende klachten tijdens de zwangerschap is het (niet) vinden van een comfortabele slaappositie. Vooral in het derde trimester wordt dit een echt probleem.
Tip! Probeer op je zij te gaan liggen met een kussen tussen je knieën ter ondersteuning van je onderrug. Je kunt ook een lichaamskussen aanschaffen dat over de hele lengte van je lichaam loopt en steun biedt waar je dat het meeste nodig hebt. Sommige vrouwen hebben baat bij slapen in een enigszins opgerichte positie met veel kussens achter en rondom zich.
Vaak plassen
Hoe verder je zwangerschap is gevorderd, hoe vaker je moet plassen. En dat geldt ook 's nachts!
Tip! Je baarmoeder groeit en gaat steeds meer op je blaas drukken. Daarom moet jij veel meer plassen dan gewoonlijk. Overdag hoef je niet minder te drinken dan normaal, maar vermijd teveel vloeistof vlak voor het slapengaan.
Let op!
In veel gevallen is vaak plassen gewoon een symptoom van zwanger zijn, maar weet wel dat urineweginfecties hetzelfde effect hebben. Vaak plassen is trouwens niet het enige symptoom van een urineweginfectie: mogelijk heb je het gevoel dat je dringend moet plassen (‘urgentie' genoemd) en ervaar je hierbij pijn of een brandend gevoel. Als je andere symptomen opmerkt, neem dan contact op met je huisarts. Hij zal waarschijnlijk je urine testen om te zien of je een bacteriële infectie hebt.
De activiteit van je baby
Sommige vrouwen worden ‘s nachts wakker van de bewegingen van de baby. Daar valt jammer genoeg niets aan te doen en dat hoeft ook niet: een bewegende baby is meestal een gezonde baby! Geen nood, het slaaptekort is maar tijdelijk.
Tip! Als baby's niet langer bewegen of trager worden, beginnen we ons zorgen te maken om hun gezondheid. Dus hoewel het misschien frustrerend voor je is, is het in feite een teken dat je kleintje goed gezond is. Als je baby je 's nachts wakker houdt, kan je overdag proberen wat slaap te krijgen. Zelfs een kort dutje kan helpen om je weer fris te voelen.
4 tips voor een goede nachtrust
Verwijder alle cafeïne uit je voedingspatroon.
Maak regelmatig een kleine wandeling. Onderzoek toont aan dat regelmatig bewegen leidt tot beter slapen.
Probeer net voor het slapengaan een glas warme melk te drinken.
Slik niet om het even welk medicijn of plantenextract dat je helpt te slapen. Overleg altijd eerst met je huisarts.
Na het derde trimester komt er trouwens nog een 'slaap-spannende' periode aan.
Ontdek meer over Mama Hoekje
Word Pampers lid en krijg