Hoe ga je om met zwangerschapsstriemen?
Zwangerschapsstriemen zijn het natuurlijke gevolg van je huid die uitrekt om plaats te maken voor de groeiende baby en baarmoeder. Niet iedereen heeft er last van, maar als je ze wel hebt, weet dan dat ze na verloop van tijd vervagen. Ze zijn hoe dan ook een herinnering aan je schattige baby en een eremedaille voor al het harde werk van de zwangerschap! Lees verder voor meer uitleg over zwangerschapsstriemen, zoals waarom ze een natuurlijk onderdeel zijn van een zwangerschap en wat je kan doen om je huid te verzorgen die uitrekt en je kleintje ondersteunt.
Wat zijn zwangerschapsstriemen?
Zwangerschapsstriemen (of striae) zijn een natuurlijk verschijnsel en meer dan 50 procent van de zwangere lichamen krijgen ze. Striemen zijn echter niet enkel aan zwangerschap gekoppeld; mannen en vrouwen, al dan niet zwanger, kunnen ze krijgen wanneer hun huid snel uitrekt. Deze strepen in de huid kunnen roze, rood, paars of bruin zijn, afhankelijk van je eigen huidskleur. Tijdens je zwangerschap kan je striemen krijgen op je buik, borsten, billen, dijen en bovenbenen, heupen en armen. Naarmate ze vervagen, veranderen ze vaak van kleur en worden ze wit of zilverkleurig, of zelfs donkerder.
Waarom krijg je zwangerschapsstriemen en waardoor worden ze veroorzaakt?
Eenvoudig gezegd, kan je striemen krijgen op je bolle buik en lichaam omdat je huid uitrekt om plaats te maken voor de groeiende baby. De spanning op je huid kan deze striemen veroorzaken, die verder niet schadelijk zijn. In tegenstelling tot wat iedereen denkt, zijn deze striemen meestal niet het gevolg van een normale gewichtstoename tijdens de zwangerschap, maar worden ze wel veroorzaakt doordat je huid uitrekt door je veranderende hormoonspiegels. Je huid kan natuurlijk ook uitrekken door gewichtstoename, maar ook vrouwen die slechts weinig aankomen tijdens hun zwangerschap kunnen striemen krijgen. Er zijn twee belangrijke factoren die zwangerschapsstriemen veroorzaken:
Hormonen. Veranderingen van de hormoonspiegels tijdens de zwangerschap dragen bij aan het ontstaan van striemen. Tijdens de zwangerschap produceren je bijnieren het hormoon cortisol. Naarmate het cortisolniveau natuurlijk stijgt, verslappen de elastische vezels in je huid, en doordat je huid uitrekt, krijg je zwangerschapsstriemen.
Erfelijkheid. Genetica speelt ook een rol om te bepalen of je zwangerschapsstriemen krijgt. Als je vroeger al striemen kreeg, bijvoorbeeld tijdens een groeispurt in de puberteit waardoor je huid werd uitgerekt, of als je familieleden ze ook hebben, is de kans groter dat jij ook rode, paarse, roze of bruine strepen krijgt tijdens je zwangerschap.
Wanneer verschijnen zwangerschapsstriemen?
Wanneer kunnen zwangerschapsstriemen de kop opsteken? Elke zwangerschap en elk lichaam is verschillend, maar meestal verschijnen zwangerschapsstriemen in de tweede helft van je zwangerschap. Op dit punt wordt je bolle buikje groter en groeit het sneller, waardoor je huid meer stress ervaart. Sommige ouders in spe zullen deze strepen opmerken in het tweede trimester, en anderen zullen ze pas zien in de laatste weken van het derde trimester. Sommigen krijgen zelfs nooit striemen!
Hoe vaak komen zwangerschapsstriemen voor?
Zoals hierboven vermeld, krijgen meer dan de helft van de zwangere vrouwen striemen, dus je hebt een goede kans dat je er geen krijgt. Het kan ook dat je maar weinig zwangerschapsstriemen krijgt op je buik, borsten, dijen of andere lichaamsdelen. Hoe dan ook, er zijn enkele factoren die zwangerschapsstriemen in de hand werken:
Zwangerschap op jongere leeftijd
Snel aankomen tijdens je zwangerschap
Gebruik van corticosteroïden tijdens je zwangerschap
Bepaalde genetische aandoeningen (Cushing-syndroom of syndroom van Marfan).
Als je in één van bovenstaande categorieën valt, is het risico op zwangerschapsstriemen groter. Hoe kan je zwangerschapsstriemen ‘voorkomen’? Veel mensen willen graag weten hoe je zwangerschapsstriemen kan voorkomen, maar jammer genoeg is er weinig dat je kan doen om ze echt te vermijden. Striemen ontstaan diep in je huid, met name in het bindweefsel, dus je kan ze niet voorkomen met lokale of externe behandelingen. En doordat hormonen en erfelijkheid de oorzaak zijn, kan je ze eigenlijk niet onder controle krijgen. Er zijn wel dingen die je kan doen om het risico op striae te beperken en/of ze te laten vervagen. De truc is om dit te doen voordat je buikje uitzet en ze de hele zwangerschap lang vol te houden.
Gebruik elke dag een lotion of crème om je huid te hydrateren. Dit helpt ook om jeukende huid tijdens de zwangerschap te verlichten, ongeacht of je striemen hebt.
Blijf gehydrateerd door veel water te drinken, waardoor je huid zacht blijft en minder gevoelig voor striae.
Vermijd cafeïne tijdens je zwangerschap, want dat kan het risico op striemen vergroten.
Volg een gezond zwangerschapsdieet met voldoende voedingsstoffen. Een gebalanceerd dieet dat rijk is aan zink, eiwitten en vitamines A, C en D helpt om je huid gezond te houden.
Striemen na de zwangerschap: kan je er nog vanaf geraken?
Verdwijnen zwangerschapsstriemen? Is het mogelijk om van zwangerschapsstriemen af te geraken, en hoe lang duurt het voordat ze beginnen vervagen? Dat zijn vragen die veel mensen zich tijdens hun zwangerschap of na hun bevalling stellen, en ze willen weten hoe ze de striemen na de bevalling kunnen aanpakken. Het goede nieuws is dat striae meestal vervagen na een zwangerschap. Omdat striemen een soort litteken zijn, vervagen ze slechts geleidelijk aan, en het kan dat ze niet volledig verdwijnen. Onthoud dat striemen normaal zijn en een natuurlijk gevolg van een baby in je buik. Je lichaam verandert onvermijdelijk tijdens je zwangerschap, dat is niet alleen te verwachten, maar ook noodzakelijk en helemaal oké. Om meer te leren over hoe je lichaam zich aan de zwangerschap aanpast, kan je kijken op onze zwangerschapskalender. Weet dat je er niet alleen voor staat, elke zwangere vrouw maakt dit mee! Dit gezegd zijnde, beseffen we dat niet iedereen zwangerschapsstriemen mooi vindt. Als je wilt dat het uitzicht en de textuur van je striemen verminderen of verbeteren, praat dan met je zorgverlener. Er bestaan een aantal behandelingen en je zorgverlener zal je kunnen aanraden wat voor jou het beste is.
Crèmes. Ook al kunnen crèmes niet voorkomen dat je striemen krijgt op je zwangere buik (of elders op je lichaam), ze kunnen helpen om deze strepen te vervagen na je zwangerschap. Ingrediënten zoals tretinoïne en andere retinoïden uit vitamine A kunnen de collageenproductie op het huidoppervlak helpen boosten, waardoor striemen gaan vervagen.
Licht- en lasertherapie. Licht- en lasertherapie kunnen ook de collageenproductie stimuleren en de elasticiteit verbeteren.
Microneedling, microdermabrasie en hyaluronzuur. Andere dermatologische behandelingen zijn microneedling en microdermabrasie, die de toename van collageen kunnen bevorderen en helpen om de striemen te laten overgaan in de huid rondom. Dagelijks hyaluronzuur aanbrengen, kan ook helpen om striae te voorkomen en te vervagen.
Als deze behandelingen je iets lijken, praat dan met je zorgverlener. Deze kan je een geschikte behandeling aanraden en kan je vertellen of je iets moet vermijden als je momenteel zwanger bent of borstvoeding geeft.
Ontdek meer over Mama Hoekje
Word Pampers lid en krijg