Moedermelk bewaren doe je zo
Als je borstvoeding geeft, zijn er verschillende redenen waarom je je moedermelk wil opslaan. Je wil misschien moedermelk afkolven terwijl je op je werk bent en deze opslaan om later aan je kindje te geven, of soms zal je misschien enkele flesjes opzij willen zetten zodat iemand anders je kleintje later kan voeden.
Hoe je moedermelk moet afkolven en bewaren
Als je veel moedermelk produceert en er wat wil opzijzetten voor later, of als je terug begint te werken terwijl je nog steeds borstvoeding geeft en je partner het voeden op zich neemt, is het handig om wat moedermelk te bewaren.
De verschillende opties om moedermelk te bewaren
Hieronder vind je de verschillende opties om moedermelk te bewaren:
We raden aan om net afgekolfde moedermelk in een proper glas, plastic flesje of bekertje te bewaren met een nauwsluitend deksel erop.
Vermijd plastic flesjes of bekertjes die over het recyclagenummer 7 beschikken aangezien dit betekent dat ze mogelijks gemaakt zijn van Bisfenol A.
Je kan ook bewaarzakjes gebruiken die gesteriliseerd werden en bedoeld zijn om moedermelk in op te slaan.
Bewaar moedermelk niet in wegwerpbare flesjes of in gewone plastic zakjes die niet bedoeld zijn voor het bewaren van moedermelk.
Sommige flesjes zijn speciaal ontworpen voor het bewaren van moedermelk aangezien je rechtstreeks in deze flesjes kan afkolven.
De juiste porties voor het bewaren van moedermelk
Bewaar moedermelk in porties van 50 tot 110 ml, wat ongeveer de juiste hoeveelheid is voor één voeding, om verspilling te voorkomen.
Schrijf op het flesje, bekertje of zakje de datum waarop je de moedermelk afgekolfd hebt en de naam van jouw baby als je kindje het opdrinkt in de kinderopvang. Gebruik altijd de oudste moedermelk eerst, zolang het nog gebruikt kan worden.
Als je de moedermelk in de diepvries wil steken ter bewaring, vul je het flesje of bekertje best niet helemaal, aangezien vloeistoffen uitzetten wanneer ze bevroren zijn.
Tips voor optimale hygiëne bij het bewaren van moedermelk
Je kan verschillende stappen nemen om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden naar jouw moedermelk en uiteindelijk jouw baby.
Voordat je jouw borstkolf voor de eerste keer gebruikt, zorg je er het best voor dat je alles eerst steriliseert, zoals het borstschild, het flesje of andere onderdelen die in contact komen met je borsten of de melk.
Steriliseer alle onderdelen door ze 5 tot 10 minuutjes in kokend water te leggen. Bekijk de meegeleverde instructies van de borstkolf om het correct te steriliseren en volg de aangewezen kooktijden op aangezien dit kan verschillen per type borstkolf en gebruikte materialen.
Was telkens grondig je handen voordat je de borstkolf gebruikt.
Na gebruik was je de verschillende onderdelen met warm water en afwasmiddel af. Je kan ze ook in de afwasmachine steken, als de onderdelen hiertegen bestand zijn.
Richtlijnen voor bewaartijd van moedermelk
Net afgekolfde moedermelk kan op de volgende manieren bewaard worden:
Hoe bevroren moedermelk ontdooien
Volg onderstaande tips voor het ontdooien van moedermelk in de diepvries:
Ontdooi bevroren melk door het flesje, zakje of bekertje onder koud water te houden. Eens het begint te ontdooien, mag je overschakelen naar warm water.
Je kan er ook voor kiezen om de moedermelk in de koelkast te ontdooien – dit kan wel langer dan 24 uur duren.
Eens de melk ontdooid is, geef je het binnen de 24 uur aan je baby.
Ontdooi bevroren melk nooit op kamertemperatuur.
Steek ontdooide melk niet opnieuw in de diepvries.
Kan je afgekoelde melk opnieuw opwarmen?
Ja. Moedermelk die in de koelkast bewaard werd, kan opnieuw opgewarmd worden om je baby warme melk te geven. Dit geldt ook voor melk die eerder in de diepvries bewaard werd. Weet dat het niet nodig is om enkel warme melk aan je baby te geven. Het is ook mogelijk om je kindje melk op kamertemperatuur of afgekoelde melk te geven.
Als je er toch voor kiest om de melk op te warmen, volg dan onderstaande stappen:
Plaats het flesje in warm water. Gebruik een pan, een kommetje of een flessenwarmer om het flesje op te warmen.
Verwarm het flesje niet op het fornuis of in de microgolfoven. Hoge temperaturen kunnen namelijk de levensnoodzakelijke antistoffen van de moedermelk vernietigen en het kan ook het mondje van je baby verbranden.
Controleer of de melk niet te warm is. Voordat je je baby het flesje geeft, test je best eerst de temperatuur van de moedermelk door een klein beetje ervan op je pols aan te brengen. Het zou warm moeten aanvoelen, maar ook niet te warm. Zo weet je zeker dat de melk niet te heet is voor je baby.
Wacht niet te lang voordat je je baby de moedermelk geeft. Eens je de moedermelk verwarmd hebt, mag het niet langer dan twee uur duren voordat je de melk aan je baby geeft.
Is er een verschil tussen bewaarde moedermelk en verse moedermelk?
Moedermelk die bewaard geweest is, in de koelkast of in de diepvries, kan er anders uitzien dan verse moedermelk. Je kan bovenaan een laagje dikkere melk onderscheiden. Dit is volledig normaal. Roer zachtjes in de melk zodat het weer de normale consistentie heeft.
Ontdooide melk kan ook anders ruiken of smaken door de afbraak in het vet van de melk. Het is nog altijd helemaal veilig voor je baby, en de meeste baby's zullen het verschil ook niet merken.
Je kan de koude, bewaarde melk mixen met verse melk. Dit doe je het best wanneer ze allebei ongeveer dezelfde temperatuur hebben.
Als je baby het flesje bewaarde melk niet helemaal opdrinkt, kan het restje binnen de 2 uur nog gebruikt worden. Daarna gooi je het beter weg.
Veelgestelde vragen
Als je het flesje uit de koelkast hebt gehaald, kan het op een maximale kamertemperatuur van 25°C gedurende 4 uur bewaard worden.
Ontdek meer over Pasgeboren baby
Word Pampers lid en krijg