2 belangrijke educatieve peuterspelletjes

Niet alle spelletjes zijn even leerzaam, maar als je goed kijkt naar de soorten spelletjes die je kleintje speelt, kun je ontdekken hoe hij of zij de wereld bekijkt.

1. Symbolische spelletjes

Voor een baby of een jonge peuter is een blok gewoon een blok. Heeft je kind meer blokken? Dan kan het proberen ze op elkaar te zetten of ze uit elkaar te halen. Vanaf 2 jaar begint hij of zij de blokken voor veel meer dingen te gebruiken: een huis, een auto, of wat je peuter ook maar wil.

Speeltjes worden symbolen voor andere voorwerpen. Je kind probeert om zijn of haar knuffel te voeden alsof het ook een baby is. Als je goed oplet, zie je dat het die teddybeer net zo vasthoudt als jij met hem of haar doet.

Dit soort symbolisch gedrag laat zien hoe complex de gedachtegang aan het worden is. Het helpt ook om zich voor te bereiden op enge situaties of ermee om te kunnen gaan.

Bijvoorbeeld, een slimme kinderarts die de oren van je kind moet onderzoeken op een infectie, kijkt eerst in de oren van de knuffel die het heeft meegebracht naar het onderzoek. Dit bereidt de peuter voor op wat er gaat gebeuren en helpt de normale angst te verminderen.

2. Parallel spelen

Peuters hebben speelvriendjes nodig. Jonge kinderen spelen heel anders samen dan oudere kinderen. Test het zelf! Plaats twee peuters van 18 maanden naast elkaar in dezelfde kamer met dezelfde speeltjes.

Resultaat?

Ze hebben weinig aandacht voor elkaar.

Maar als je beter kijkt zie je dat ze mekaars gedrag kopiëren. Neemt de ene de vrachtwagen, dan zal de ander dit hoogstwaarschijnlijk ook doen.

Als het eerste kind naar de vrachtwagen kijkt en "nee" zegt (het favoriete woord van een peuter), zal de tweede hem waarschijnlijk imiteren en ook "nee!" roepen.

Zeg nooit zomaar ‘spelen' tegen ‘spelen'. Het is een levensbelangrijk element in de ontwikkeling van je baby:

Beheer Cookies