Wat te eten tijdens je zwangerschap
Nu je zwanger bent, zijn goede eetgewoonten belangrijker dan ooit. Kom te weten …
Hoeveel calorieën je echt nodig hebt
Welke voedingsstoffen essentieel zijn voor jou en je baby
Waarom alcohol niet goed voor je is
Hoeveel kilo je zal aankomen tijdens je zwangerschap
Als je zwanger bent, wil je natuurlijk op je voeding letten. Zwangerschap en voeding zijn onderling met elkaar verbonden. Wat is een goed eetpatroon tijdens de zwangerschap?
Wil je de voortgang van je zwangerschap en baby weten? Volg onze zwangerschapskalender om je zwangerschap bij te houden.
Om te beginnen: niet diëten!
Je eetpatroon tijdens je zwangerschap heeft niets te maken met afslanken! Zwangerschap is niet het moment om af te vallen. Kies voor een goed, voedzaam eetpatroon. Je zult probleemloos je zwangerschapskilo's kwijtraken na de geboorte van je baby.
Heb je een gewichtsprobleem?
Dan volg je best een speciaal voedingsprogramma vanaf je eerste trimester. Ongeacht of je nu te licht of te zwaar bent Bespreek dit met je arts.
Hoeveel komen vrouwen aan tijdens hun zwangerschap?
Tussen de 8 en 16 kilo is normaal. Tenzij je hier ver over gaat, maakt het niet zoveel uit. Er zijn maar weinig Belgische artsen die een gericht doel aanraden voor gewichtstoename. Kom je bijvoorbeeld meer dan 20 kilo aan, dan ben je gewoon wat langer bezig om die weer kwijt te raken na je bevalling.
Dus hoewel je geen dieet hoort te volgen, gebruik je je zwangerschap beter ook niet om je de hele dag door vol te proppen!
Wat zijn goede dingen om tijdens je zwangerschap te eten?
Dit de tien belangrijkste voedselcategorieën – goed en minder goed – met portievoorbeelden:
1. Calorieën
De meeste zwangere vrouwen hebben ongeveer 300 calorieën extra per dag nodig. Dit vertaalt zich in 2 kopjes magere melk, één bolletje ijs, een bagel met roomkaas of een broodje tonijn.
2. Hunkeren naar voedsel
Niemand weet waarom sommige vrouwen naar bepaalde zaken verlangen tijdens hun zwangerschap. Dat hunkeren wordt niet gezien als het resultaat van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Er is geen reden om voedsel waar je naar hunkert te vermijden. Zolang je met mate eet om een te grote gewichtstoename te vermijden. Helaas hunkeren sommige zwangere vrouwen naar niet-eetbare items zoals stijfsel of klei. Deze aandoening heet ‘Pica'. Als je naar niet-eetbare items verlangt, vertel dit dan aan je arts.
3. Eiwitten
Zwangere vrouwen hebben ongeveer 60 gram eiwit per dag nodig. Een beker melk of circa 30 gram rood vlees bevat ongeveer 10 gram eiwitten. Goede bronnen van eiwitten zijn: mager vlees, gevogelte, vis, droge bonen, linzen, noten, eieren en kaas. Vermijd niet-gepasteuriseerde, zachte kaassoorten zoals brie. Vermijd ook rauwe eieren en rauw of halfrauw vlees, aangezien deze bacteriën kunnen bevatten die je kindje kunnen schaden.
4. Calcium
Calcium tijdens de zwangerschap is nodig voor de vorming van botten en tanden van de baby. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium tijdens de zwangerschap is 1200 mg. Calcium zit in groene bladgroenten, sinaasappelsap, melk, yoghurt en kaas. Je moet dagelijks vier porties calciumrijk voedsel eten.
5. IJzer
Je hebt dagelijks 15 tot 30 mg nodig. Vis, gevogelte, volkoren brood, ontbijtgranen, groene bladgroenten, peulvruchten, gedroogd fruit, gekookte eieren en rood vlees zijn allemaal goede bronnen van ijzer. Sommige vrouwen slikken ijzersupplementen in het tweede en derde trimester. Als je een ijzerrijk dieet volgt, heb je deze supplementen niet nodig.
6. Prenatale vitaminen en mineralen
Hoewel vitamine- en mineraalsupplementen niet echt nodig zijn voor vrouwen met een evenwichtig dieet, vinden de meeste verloskundigen en gynaecologen dat ze niet schadelijk zijn. Je kunt ze dus gebruiken vanaf het eerste trimester . Gebruik ze niet in plaats van een uitgebalanceerd eetpatroon. want dat laatste is altijd belangrijk tijdens de zwangerschap. Raadpleeg eerst je huisarts voordat je zwangerschapsvitaminen of -supplementen gaat gebruiken. Hou alle vitamine- en ijzerpreparaten in afgesloten, kindveilige verpakkingen als er jonge kinderen in huis zijn om zo een mogelijke overdosis te voorkomen.
7. Cafeïne
Gematigde consumptie van cafeïne is het beste. Drink niet meer dan twee cafeïnehoudende dranken, zoals koffie of frisdrank, per dag.
8. Aspartaam (Nutrasweet)
Vermijd kunstmatige zoetstoffen zoveel mogelijk.
9. Zout
Zout is een belangrijke voedingsstof en de meeste vrouwen consumeren voldoende zout in hun dieet. In het verleden beperkten artsen het zoutgebruik tijdens de zwangerschap, maar nu weten we dat dit niet nodig is.
10. Alcohol
Foetaal alcohol syndroom werd voor het eerst vastgesteld in de jaren 1980 bij pasgeboren baby's, blootgesteld aan alcohol in de baarmoeder. Ze vertonen tekenen van een verstandelijke handicap en lichamelijke afwijkingen. Niemand weet hoeveel alcohol precies het probleem veroorzaakt, dus wordt nu aanbevolen dat zwangere vrouwen al vanaf het eerste trimester geen alcohol meer gebruiken.
Mag je calorieen tellen tijdens je zwangerschap? Lees het hier.
Word Pampers lid en krijg