Zwangerschap per week: week 29
Je kleintje groeit continu door. En jij ook! Lees hier over de belangrijke ontwikkelingen die gebeuren tijdens week 29 en kijk wat je mag verwachten als je tweede trimester eindigt.
Jouw baby
Deze week is een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. De hersenen hebben zich zo ver ontwikkeld dat zij de lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Natuurlijk is je kleintje nog niet klaar om het allemaal al zelf te doen. Hij heeft nog steeds je lichaamswarmte nodig om hem lekker warm te houden tot aan de geboorte.
Hij blijft ook zenuwcellen ontwikkelen in zijn hersenen. Tegen de tijd dat hij wordt geboren, zal hij er honderden miljarden hebben. Dat lijkt veel, maar hij moet een voorraad hebben. Omdat hij ze niet meer zal produceren na de geboorte!
Ondanks dat er vet bij komt, is je kleintje nog steeds vrij dun. Van de 1,2 kg bestaat maar twee tot drie procent uit vet. Van de kruin tot de romp heeft hij nu een lengte van 26,5 cm, maar van top tot teen is hij langer dan 40 cm. Dat is ongeveer zo lang als een komkommer! Je baby ziet er nu ook voldragen uit. Hij wordt lekker vol. Het oppervlak van zijn huid is gladder en bleker. Dat komt door het vet. Dit vet is belangrijk. Het houdt je baby warm
Je baby heeft ook wimpers, misschien knipoogt hij nu wel naar je!
Jouw zwangerschap
De laatste loodjes van je derde trimester: nog 11 weken te gaan! Je baby zal de komende drie maanden het meeste aankomen in lichaamsgewicht. Jij dus ook! Je komt in het laatste trimester waarschijnlijk 5 kilo aan. Dat is ongeveer een halve kilo per week.
Word je plotseling waker met kramp in je kuiten? Dat is een veel gehoorde klacht tijdens de zwangerschap, hoewel niet iedere vrouw hier last van heeft. Deskundigen weten niet zeker wat de oorzaak is. Volgens sommigen ontstaat dit door het extra gewicht op je benen, maar anderen denken dat de pijn een teken is van een tekort aan calcium of kalium. Het kan ook een gevolg zijn van de druk die je baarmoeder uitoefent op de zenuwen die naar je benen lopen. Als je een kramp krijgt, strek dan voorzichtig je been, buig je voet en trek je tenen naar je toe. Het helpt ook als je overdag en voor het slapen gaan wat rekoefeningen doet. Zorg ervoor dat je voldoende calciumhoudend voedsel eet. Zuivelproducten zijn een goed voorbeeld. Of kaliumhoudend voedsel zoals bananen.
Van de deskundigen
Als je uitgerekende datum nadert, overweeg je welke eventuele procedures je wilt tijdens de bevalling. "Een episiotomie is een kleine incisie in het weefsel van de bekkenbodem om de vaginale opening te vergroten, zodat de baby gemakkelijker kan worden geboren."
Word Pampers lid en krijg