Zwangerschap per week: week 32
In week 32 beginnen je eigen voorbereidingen voor de grote dag. Of het nu een bevallingscursus is of een extra route naar het ziekenhuis. Gebruik deze tijd om alles op orde te krijgen.
Jouw baby
Jouw acrobaatje staat waarschijnlijk nu op zijn kop. De meeste baby's positioneren zich rond deze week met het hoofd naar beneden in de vertex-positie. In het ideale geval zal hij zo blijven zitten tot je bevalt.
Vergeet niet dat je kleintje een eigen wil heeft. Hij kan voor de geboorte nog een paar keer van positie veranderen! Je voelt hem misschien duwen als hij draait. Vooral als hij dat zo laat in je zwangerschap doet. De huidige hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder is ongeveer een liter. Zo kan je baby zich makkelijk draaien. Maar hoe verder in de zwangerschap, hoe minder vruchtwater.
Je baby weegt tussen 1,5 en 2 kg en heeft een totale lengte van ongeveer 43 tot 46 cm. Dat is ongeveer zo groot als een kleine pompoen.
Jouw zwangerschap
Het wordt steeds voller in je buik. Je voelt de teentjes of elleboogjes van je baby waarschijnlijk prikken in je ribben. Probeer op je zij te liggen of van positie te veranderen om je foetus over te laten bewegen.
Wanneer je de 32e week bereikt, zullen de meeste verloskundigen je om de twee weken willen zien in plaats van eenmaal per maand om er zeker van te zijn dat het goed met je gaat. Als je je nog niet hebt opgegeven voor een rondleiding door het ziekenhuis, doe dat dan nu. De rondleiding gaat meestal langs de bevallingskamers en laat je kennismaken met de registratie, intakeprocedures en documentatie. Als je op tijd weet wat je moet doen en waar je naartoe moet gaan, voorkomt dit onnodige paniek op de grote dag zelf!
Papa's: zoek twee verschillende routes naar het ziekenhuis en probeer ze uit. Als je van tevoren je huiswerk doet, blijf je rustig wanneer er druk ontstaat. Mocht je op de grote dag een onverwachte vertraging tegenkomen, dan vind je snel een alternatieve route.
Ben je nu bezig met een zwangerschapscursus? Een goede zwangerschapscursus behandelt alle bevallingsfases, pijnbestrijdingstechnieken, de medicatie en de gebruikelijke ziekenhuisprocedures. Neem actief deel aan de cursus, stel veel vragen en aarzel niet om over je verwachtingen en angsten te praten. Betrek je partner ook bij de lessen, zodat hij net zo goed is voorbereid als jij en je volledig kan ondersteunen. Ben je al een ervaren mama? Doe dan mee aan een opfriscursus, zodat je weer helemaal op de hoogte bent.
Word Pampers lid en krijg