Zwangerschap per week: week 37
Week 37 staat volledig in het teken van de laatste voorbereidingen voor de bevalling. Zowel voor jou als voor je baby. Wat staat je te wachten? Lees verder.
Jouw baby
Op dit moment is je baby waarschijnlijk langer dan 50 cm. Hij weegt ongeveer 3 kg en is bijna klaar voor de geboorte.
Deze laatste paar weken zijn belangrijk! Je kind komt nog steeds 15 gram per dag aan. Met dit vet kan hij zijn lichaamstemperatuur regelen en zijn bloedsuikerspiegel op niveau houden. Ondertussen groeien de hersenen en de schedel door.
Het voelt misschien alsof je baby in je bekken is gezakt. Dit zakken heet ook wel 'indaling'. Het gebeurt een paar weken voor de bevalling. Deze nieuwe, lagere positie kan wat druk van je geplette longen en middenrif wegnemen. Zo kun je makkelijker ademhalen.
Jouw zwangerschap
Het dalen van je baby heeft voor- en nadelen. Het goede nieuws is dat je gemakkelijker kunt ademen. Het slechte nieuws is dat je misschien extra druk voelt in je onderbuik en bekken. Bovendien verplaatst het zwaartepunt zich wanneer de baby indaalt. Zodat je mogelijk iets meer stuntelt dan voorheen!
Heb je je tas voor het ziekenhuis al gepakt? Slechts 5 procent van alle baby's wordt geboren op de uitgerekende geboortedatum. Dus het is handig om alvast een tas klaar te zetten voor het geval je baby wat vroeger komt. Neem alleen mee wat echt nodig is.
Je hebt een comfortabel nachthemd of shirt nodig, een fijne badjas, slippers of sokken met antislipzolen, een goed zittende borstvoedingsbeha en kleding voor jou en je baby. Je sieraden, creditcards en portemonnee heb je niet nodig. Neem wel een identiteitsbewijs, je verzekeringspasje en wat geld mee voor een krant of een tussendoortje. Ook handig is een lijst met telefoonnummers om snel het goede nieuws te delen.
Papa's: vergeet niet de camera en een extra set batterijen mee te nemen. Neem voor jezelf ook wat schone kleren en enkele toiletartikelen mee. De bevalling kan lang duren en misschien wil je je ondertussen wat opfrissen.
Het kan zijn dat je verloskundige tijdens je wekelijkse prenatale bezoeken ook je bekken onderzoekt. Ze zal kijken of je baarmoedermond ontsloten (geopend) of verdwenen (verdund) is. Ze controleert ook op eventuele tekenen van weeën. Bij veel vrouwen begint de baarmoedermond al weken voor de bevalling te ontsluiten, terwijl bij anderen geen tekenen van een naderende bevalling te zien zijn tot het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan.
Van de deskundigen
Verzamel alvast kleertjes voor je kleintje als je dit nog niet hebt gedaan. "Als je babykleertjes koopt, zoek dan outfits met grote openingen voor het hoofdje, zodat ze gemakkelijk kunnen worden aangekleed", suggereert Suzanne Dixon, M.D., M.P.H. "Vermijd ook kleding met decoratieve items of koordjes vanwege verstikkingsgevaar."
Word Pampers lid en krijg