Duimzuigen en andere technieken om je baby te kalmeren
Is het fout als je baby op zijn of haar duim zuigt? Ontdek welke rol zelfkalmerende technieken spelen in de ontwikkeling van jonge kinderen.
Duimen is geen raar gedrag onder baby's en jonge kinderen. Het is zelfs essentieel voor de gezonde, vroege ontwikkeling van je kind.
Waarom zuigt je baby op zijn of haar duim?
Duimzuigen is een instinctief gedrag voor pasgeborenen. Je bent misschien geneigd om te voorkomen dat je baby gaat duimen om het gebit te sparen, maar laat hem of haar hier voorlopig van genieten.
Het leert je kleintje waardevolle vaardigheden om zichzelf te kalmeren. En hij of zij troost zichzelf ermee wanneer vermoeidheid of ‘uit humeur' zijn ervaren wordt. De vaardigheid om zichzelf te kalmeren, helpt je baby om sneller in te slapen als hij of zij 's nachts wakker wordt.
Als je baby het duimzuigen afleert voordat hij of zij 4 jaar oud is, heeft het geen effect op die hagelwitte tanden.
Andere effectieve kalmerende technieken voor baby's
De meeste baby's hebben last van huilbuien, meestal in de namiddag. Controleer eerst of je baby niet huilt omdat hij of zij hongerig, slaperig of oncomfortabel is.
Maak je geen zorgen als je de reden niet kunt achterhalen: een baby huilt niet alleen als er iets mis is. Het is een normaal onderdeel van de ontwikkeling omdat het zenuwstelsel nog niet volledig gevormd is.
Als het zuigen op vingers of een duim hem niet troost, probeer dan deze kalmerende technieken:
Wieg je baby zachtjes
Zing hem of haar zachtjes toe
Wikkel je baby in een dekentje
Plaats hem of haar in een draagzak of een wipstoeltje
Hoe meer overstuur je baby, hoe moeilijker het voor jou wordt. Blijf kalm. Rust uit wanneer je baby slaapt en zorg ervoor dat je regelmatig eet.
Je zult beter in staat zijn om voor je baby te zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.
Tips voor een rustige nacht kan je – onder andere – ook in deze artikels nog eens nalezen:
Word Pampers lid en krijg