Tekenen & Symptomen van vroeggeboorte
Hoe een vroeggeboorte voorkomen
Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat naarmate je bevallingsdatum dichterbij komt, je baarmoeder af en toe samentrekt naarmate hij groeit, rekt en begint te 'oefenen' voor de bevalling. Deze oefenweeën of 'harde buiken' worden ook wel Braxton-Hicks weeën genoemd en zijn volkomen normaal. Maar ongeveer 10 procent van de zwangere vrouwen zal vroegtijdige weeën opmerken. In tegenstelling tot de harde buiken of Braxton-Hicks zijn vroegtijdige weeën echt, wat aangeeft dat je weeën beginnen voordat je baby klaar is om geboren te worden. Hoe kun je zien of je Braxton-Hicks of vroegtijdige weeën hebt? De verschillen zitten meestal in de frequentie, intensiteit en duur. Hier moet je op letten:
Braxton-Hicks weeën
Je kan Braxton-Hicks weeën of harde buiken beginnen krijgen in je derde trimester. Ze kunnen aanvoelen als een samentrekking van je baarmoeder (een beetje zoals wanneer je ongesteld wordt) of alsof je baby een salto doet. Deze weeën doen meestal niet echt pijn en stoppen na een uurtje. Hoewel alle vrouwen Braxton-Hicks krijgen, voelen niet alle vrouwen ze, zeker bij een eerste zwangerschap.
Tekenen van vroegtijdige bevalling
Vroegtijdige weeën kunnen op elk moment tussen de 20e en 37e week van de zwangerschap optreden. Ze stoppen niet en kunnen na verloop van tijd frequenter, regelmatiger en ongemakkelijker worden. Zo weet je dat het echte weeën en geen oefenweeën zijn.
Andere tekenen van een vroegtijdige bevalling zijn:
Menstruatieachtige krampen boven het schaambeen
Druk of een pijnlijk gevoel in het bekken, de dijen of de lies
Een zeurende onderrugpijn of tegendruk
Darmkrampen of diarree
Verhoogde vaginale afscheiding
Waterige vloeistof, roze of bruinachtige afscheiding, of bloed dat uit de vagina komt
Als je een van deze bevallingssignalen, of meer dan vier weeën binnen een uur ervaart, bel dan onmiddellijk je arts. Het kan zijn dat je wordt gevraagd binnen te komen zodat ze je weeën kunnen timen. Je zorgverlener zal je precies vertellen wat je dan moet doen, maar tot die tijd kan je gebruik maken van onze downloadbare weeën tracker/contractie tracker. Je kunt de weeën voelen (je baarmoeder spant zich aan en ontspant weer) door je vingertoppen lichtjes op je buik te leggen. Een weeën tracker/contractie tracker geeft je een idee van hoe vaak je weeën komen en hoe lang ze duren, zodat je dit aan je arts kan vertellen.
Hoe kan ik een vroegtijdige bevalling voorkomen
Mocht je vroegtijdig echte weeën beginnen krijgen, dan zal je zorgverlener een aantal dingen voorstellen om een vroegtijdige bevalling te proberen voorkomen. Waarschijnlijk word je naar huis gestuurd voor bedrust, vaak is dit op je linkerzij liggend zodat de bloedsomloop naar de baarmoeder verbetert. Je kan ook gevraagd worden om veel te drinken om zo de hormonen die de weeën veroorzaken wat af te remmen. Eventueel schrijft je arts medicijnen voor om de weeën te stoppen. Meestal is een combinatie van bovenstaande maatregelen voldoende om een vroegtijdige bevalling te voorkomen. Als de weeën toch aanhouden dan kan je in het ziekenhuis worden opgenomen om de bevalling nauw op te volgen.
Hoe voorkom je een vroegtijdige bevalling?
Je kan een aantal voorzorgsmaatregelen nemen tijdens je zwangerschap om een vroegtijdige bevalling te helpen voorkomen.
Drink om de paar uur 200ml water of sap om uitdroging te voorkomen, want dit kan je baarmoeder 'prikkelbaar' maken.
Eet gezond.
Hou je blaas leeg om de kans op een blaasontsteking of urineweginfectie (UTI) te verkleinen, wat het risico op vroegtijdige weeën kan verhogen.
Veeg nadat je naar het toilet bent geweest altijd van voren naar achteren om een urineweginfectie te voorkomen.
Ga om de paar uur met je benen omhoog zitten.
Til geen zware dingen.
Neem rust als je weeën voelt die niet na een korte tijd stoppen
Probeer zoveel mogelijk stress te vermijden.
Hoewel het idee van een vroegtijdige bevalling eng kan zijn, ervaren de meeste vrouwen alleen harde buiken of Braxton-Hicks weeën. Blijf gewoon op je baarmoeder letten, zorg goed voor jezelf en houd contact met je specialist mocht er iets ongewoons gebeuren. Als je bevalling eerder dan verwacht begint wil je geen kostbare tijd verspillen met inpakken dus zorg dat je ziekenhuiskoffer voor alle zekerheid klaarstaat.
Word Pampers lid en krijg