Je vliezen zijn gebroken: dit is wat je moet weten
In films zien we vaak dat toekomstige mama's een enorme hoeveelheid water verliezen wanneer hun vliezen breken, maar in het echt is dit wellicht heel wat minder dramatisch. Sommige vrouwen verliezen slechts een klein beetje water, en voor andere duurt het nog een heel eind voordat de baby geboren wordt. Lees verder om te weten hoe het voelt als je vliezen breken en wat je daarna te wachten staat. Geen paniek, je dokter zal je in elk geval goed begeleiden eens het zover is.
Wat gebeurt er wanneer je vliezen breken?
Tijdens de zwangerschap is je baby omringd door vruchtwater in de vruchtzak. Dit vruchtwater doet als het ware dienst als kussen voor je baby. Het beschermt je kindje en helpt de longen en de spijsvertering van je baby ontwikkelen, en daarnaast regelt het ook de temperatuur van je kindje. Tijdens de tweede helft van je zwangerschap zal het vruchtwater vooral uit de urine van je kindje bestaan, maar voedingsstoffen, hormonen en antistoffen (die infecties helpen bestrijden) zijn ook aanwezig. Bij de start van je bevalling, tijdens de bevalling, of in sommige gevallen voor de bevalling, kan het membraan van de vruchtzak scheuren. Dit wordt het “breken van je vliezen” of kortweg “je water breken” genoemd. Het is een teken dat je bevalling binnenkort zal starten. Medische experts weten niet waarom je vliezen precies breken.
Hoe voelt het als je vliezen breken?
Voor elke mama is dit een andere ervaring. Niet enkel per persoon, maar ook per bevalling kan het anders zijn. Het kan zijn dat je een klein beetje water verliest of net heel veel. Sommige vrouwen voelen een soort van ‘plop', terwijl anderen water verliezen bij elke beweging die ze maken. De manier waarop het water eruit komt, hangt af van de positie van je baby. Zijn hoofdje kan namelijk dienstdoen als ‘kurk' waarbij hij de baarmoederhals afschermt. Als je kindje zich dan beweegt, kan er meer vruchtwater vrijkomen. Eens je weeën hebt, kan je nog meer vruchtwater verliezen tot dat je baby geboren is. Het is een goed idee om een handdoek onder je neer te leggen wanneer je onderweg bent naar het ziekenhuis om het vruchtwater op te vangen.
De kleur van het vruchtwater is meestal doorzichtig of lichtgeel, en het heeft geen bepaalde geur. Het vruchtwater bereikt zijn piek rond week 36 van de zwangerschap, wanneer er ongeveer 950 ml is, maar vanaf dit moment neemt de hoeveelheid vruchtwater lichtjes af.
“In films is het altijd erg duidelijk wanneer een vrouw haar vliezen gebroken zijn. In het echte leven is dit meestal niet zo dramatisch.”
Hoe weet je wanneer je vliezen breken? Soms kan het moeilijk zijn om te weten wanneer het gebroken is, zeker als je niet veel water verliest, of als je enkel wat vochtigheid ziet in je ondergoed. Als je twijfelt, bel je best je dokter. Hij kan het je altijd bevestigen door middel van een onderzoek of een echografie.
Wat gebeurt er nadat je vliezen breken?
Als je denkt dat je vliezen gebroken zijn, raden we aan om dit tijdstip te noteren. Je timet misschien ook beter je weeën als die al begonnen zijn. Als ze niet begonnen zijn, duurt het na het breken van je vliezen wellicht niet lang meer tot de weeën starten. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe lang het duurt voordat je zal bevallen eens je vliezen gebroken zijn. Dit is moeilijk te bepalen aangezien de lengte van de arbeid verschilt van vrouw tot vrouw. Ook andere factoren spelen een rol, bijvoorbeeld of het je eerste kindje is en of je snel meer ontsluiting hebt. Onthoud vooral dat het maandenlange wachten er bijna op zit en dat je je kindje heel binnenkort zal ontmoeten!
Als je vliezen breken voordat je weeën starten, wordt dit “vroegtijdige gebroken vliezen (PPROM)” genoemd. Dit komt slechts in 8 tot 10% van alle zwangerschappen voor. Bij de meeste vrouwen breekt hun vruchtvlies pas eens ze weeën krijgen. Als je vliezen breken, en je geen weeën hebt, zou het kunnen dat je dokter ervoor kiest om de bevalling in te leiden. Dit kan het risico op infecties vermijden, omdat dit risico toeneemt naarmate de tijd verstrijkt tussen het breken van de vliezen en het begin van de weeën.
Als je niet helemaal zeker weet of je weeën begonnen zijn, raadpleeg dan je dokter. Hij zal het voor je kunnen bevestigen.
Wanneer moet je je dokter bellen?
Als je baby voldragen is en je vliezen breken, blijf dan kalm en bel naar je dokter om te weten wanneer je precies richting het ziekenhuis moet vertrekken. Je moet je dokter ook bellen als:
je water breekt voordat je 37 weken zwanger bent.
je weeën niet beginnen hoewel je vliezen wel gebroken zijn. Je dokter zal wellicht voorstellen om je bevalling in te leiden.
Voor het geval dat je dokter je aanraadt om naar het ziekenhuis te gaan, zet je het best al op voorhand je vluchttas klaar met alle essentiële spullen die je nodig hebt. Vergeet ook geen kopieën mee te nemen van je geboorteplan.
Wat mag je wel/niet doen eens je vliezen gebroken zijn?
Als je vliezen gebroken zijn, is je baby niet langer beschermd tegen infecties. Om op zeker te spelen, zal je dokter je wellicht aanraden om geen bad meer te nemen en geen tampons te gebruiken.
Eens je vliezen breken, zal het waarschijnlijk nog wel even duren voordat je weeën starten. Je kan blijven bewegen om je zo comfortabel mogelijk te voelen. Een ontspannende massage krijgen of een film bekijken is perfect om je gedachten tijdens het wachten wat te verzetten.
Wat als je vliezen niet breken?
Als je vliezen niet breken, zal je dokter waarschijnlijk je bevalling inleiden en het vruchtvlies tijdens een vaginaal onderzoek doorprikken. In dit geval zal je bevalling wellicht binnen een aantal uur starten. Het doet geen pijn wanneer je vliezen gebroken worden, maar deze procedure kan wel wat onaangenaam aanvoelen. Je zal wat getrek voelen, gevolgd door het warme vruchtwater dat je lichaam verlaat. Je dokter is de expert en staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden, maak je dus geen zorgen als je wat twijfels hebt.
Wat als je vliezen breken voor je 37ste week zwangerschapsweek?
Als je vliezen breken voordat je 37 weken zwanger bent, wordt dit ook wel PPROM genoemd, de Engelse afkorting voor “Preterm Premature Rupture Of Membranes”. Dit is niet hetzelfde als PROM, wanneer de vliezen breken net voordat de weeën starten. Raadpleeg je dokter onmiddellijk als je vliezen breken voordat je 37 weken zwanger bent. Dan kan je samen bespreken wat het beste plan is voor jou en je kindje. Als je vliezen te vroeg breken, wordt het risico op infecties groter en is er kans op loslating van de placenta. Je dokter zal dan overlopen wat de risico's zijn van een premature baby en een uitgestelde bevalling.
Risicofactoren van PPROM zijn:
Eerder al PPROM gehad hebben in een vorige zwangerschap
Ontstekingen hebben in de foetale membranen
Bloedverlies gehad hebben tijdens je derde trimester
Roken tijdens je zwangerschap
Ondergewicht hebben
Een korte baarmoederhals hebben
In welke omstandigheden en op welk tijdstip je water ook breekt, het blijft een belangrijk signaal dat je baby zich klaarmaakt om je te ontmoeten. Haal diep adem en focus je op de taak die je te wachten staat. Je bent zo dicht bij het einde!
Word Pampers lid en krijg