16 Weken Zwanger: Symptomen en ontwikkeling van de baby
In week 16 begint je kleintje zijn armen en benen te bewegen. De spieren die hij nodig heeft om zich te strekken worden sterker. Schrik dus niet als je wat gewiebel voelt!
Jouw baby
Het verschijnen van lichaamsbeharing was dé grote gebeurtenis van vorige week. Deze week zijn de spieren weer sterker geworden en doet je kleintje zijn best om zijn hoofd en nek niet langer voorover te laten hangen.
Omdat hij zijn lichaam nu een beetje kan strekken, kan de baby ook gaan zitten. De foetus beweegt nu ook druk met zijn armen en benen. Door deze oefeningen kan de kleine foetus zelfs zweten, want de zweetklieren hebben zich inmiddels gevormd. Je baarmoeder zorgt uiteraard voor de juiste temperatuur.
Ergens tussen nu en 20 weken kan je voor het eerst beweging voelen. Maar maak je geen zorgen als je nog niets voelt. Je kleintje is nog erg klein. Ongeveer 11-12 cm lang en weegt circa 80 gram. Dat is ongeveer zo groot als een avocado. Het kussen van vruchtwater dempt de bewegingen waardoor je de bewegingen nu nog niet kunt voelen.
Jouw zwangerschap
De meeste verloskundigen raden aan om tijdens de zwangerschap op je zij te slapen. Op je rug liggen kan de druk op de holle ader vergroten (de ader waardoor het bloed terugstroomt naar je hart).
Bovendien kun je er rugpijn van krijgen, vooral als je al wat ronder bent. En natuurlijk maakt ook je groeiende buik het moeilijk om op je buik te slapen, zelfs als je het zou willen. Het is dus de moeite waard om te wennen aan het op je zij slapen.
Je kunt het beste op je linkerzij liggen, want dit beperkt de kans op oedeem (zwelling), slagaders en andere klachten als gevolg van een slechte doorbloeding. Veel vrouwen vinden dat een kussen langs de hele lengte van het lichaam het liggen op de zij comfortabeler maakt.
Je kunt ook je bovenste been over je onderste been kruisen om stabiel op je zij te blijven liggen.
Door de zwangerschapshormonen hoopt vloeistof zich op in je longen. Zo wordt het moeilijker om diep in te ademen. Later in de zwangerschap zal je groeiende baarmoeder het probleem vergroten door druk uit te oefenen op je middenrif, waardoor je longen minder ruimte krijgen om uit te zetten. Kortademigheid is niet schadelijk voor jou of voor je baby. Maar als je je zorgen maakt dan kun je hier altijd over praten met de huisarts of verloskundige.
Volgens deskundigen
"Uit recent onderzoek blijkt dat de baby rond de 16 week begint te horen en op geluiden gaat reageren," zegt dr. Suzanne Dixon. Suzanne Dixon. "Over een maand of twee kan je baby al op je stem reageren!"
Word Pampers lid en krijg