Zwangerschap per week: week 17
Je kleintje wordt steeds dikker en zijn hele lichaam groeit! Lees verder om te zien hoe je baby zich ontwikkelt in week 17 en wat je kunt verwachten nu je bijna op de helft van je zwangerschap zit.
Jouw baby
Deze week wordt je baby steeds een beetje dikker. Hij verzamelt nu vetweefsel. Dat weefsel helpt je foetus lichaamswarmte te produceren en te behouden.
Vetweefsel is ook belangrijk voor de stofwisseling omdat het een belangrijke bron van energie is.
Rond deze tijd groeit de foetus erg snel. Hij kan zelfs al 17 cm lang zijn en weegt bijna 140 gram. Dat is ongeveer zo groot als een ui!
Je kleine baby is al enkele weken druk aan het oefenen op twee primaire reflexen: zuigen en slikken. Wanneer je baby wordt geboren heeft hij ongeveer alle reflexen die jij ook bezit. Dankzij deze reflexen zal de baby overleven en veel leren over de wereld om zich heen.
Wordt je baby een meisje? Dan ontwikkelt zich een speciale samenstelling van weefsels in de baarmoeder en de vagina. Wordt het een jongen? Dan gaan deze weefsels een andere weg: de penis heeft zich al gevormd en het eerste begin van de prostaat wordt zichtbaar. Een cruciale rol in deze ontwikkeling is weggelegd voor de cellen die testosteron afscheiden en die een maand geleden zijn ontstaan.
Jouw zwangerschap
Probeer je nog steeds te passen in de kleding van voor je zwangerschap? Dan is het nu tijd om te investeren in een paar comfortabele outfits. Je zult aangenaam verrast zijn met de keuze en de kwaliteit van de positiekleding! Tentjurken en zoete pasteltinten zijn verleden tijd. Je vindt altijd wel iets wat bij je past, ongeacht je maat of kledingstijl. Zit je krap bij kas? Dan kun je vast iets leuks vinden in een tweedehandswinkel of misschien kun je iets lenen van familie of vrienden.
Positiekleding is misschien je eerste openbare uiting van je zwangerschap. Geniet dus van de aandacht die je krijgt!
Niemand praat er graag over, maar bijna de helft van alle zwangere vrouwen krijgt last van aambeien. Aambeien zijn opgezette aderen in het rectum. Ze zijn overmatig gezwollen als gevolg van een verhoogd bloedvolume en een verhoogde bloedcirculatie in het bekken. Ook constipatie en persen tijdens de stoelgang kunnen aambeien veroorzaken. Als je snel spataderen krijgt of als je aambeien had tijdens een vorige zwangerschap, dan loop je een verhoogd risico om ze opnieuw te krijgen.
Hoe kan je ze het beste voorkomen? Probeer constipatie te vermijden door een vezelrijk dieet te eten, veel water te drinken en regelmatig te bewegen.
Van de deskundigen
"Als je eenmaal zwanger wordt, kun je je anders voelen dan je had gedacht," zegt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Vrouwen die angstgevoelens hadden verwacht, kunnen verrassend op hun gemak zijn. Degenen die dachten dat ze er klaar voor waren, kunnen zich plotseling onzeker voelen.
Word Pampers lid en krijg